Arašídové pokrmy u kojenců brání rozvoji alergie

Z aktualizovaného dokumentu American Academy of Pediatrics (AAP Report), zaměřeného na roli výživy kojenců v prevenci atopických onemocnění, mimo jiné vyplývá, že včasné zavedení arašídových pokrmů snižuje pozdější riziko vzniku potravinové alergie. Tato zpráva podporuje doporučení National Institute of Allergy and Infectious Diseases z roku 2017, které uvádí, že by arašídové pokrmy mohly být podávány již od 4–6 měsíců věku dítěte s těžkým ekzémem anebo alergií na vejce. U kojenců s mírným nebo středně závažným ekzémem mohou být zavedeny v 6 měsících a u těch bez anamnézy ekzémů nebo potravinové alergie kdykoli později podle uvážení rodičů.

Guidelines týkající se brzkého zavedení arašídů byly primárně založeny na výsledcích studie LEAP (Learning Early About Peanut Allergy), ve které podávání arašídových pokrmů již ve 4 měsících snížilo počet alergií o přibližně 86 % v souboru více než 500 dětí. Stejná redukce nebyla pozorována u alergií na vejce, a proto jsou důkazy na podporu jejich včasného zavedení „méně jasné“.

Zpráva AAP dále uvádí nové informace o úloze kojení a hydrolyzovaných mléčných formulí. Ukazuje se např., že dlouhodobé kojení chrání před vznikem astmatu po 5. roce věku nebo že jakékoli kojení nad rámec 3–4 měsíců je prevencí sípání v prvních dvou letech života. Autoři dokumentu také zdůrazňují, že neexistuje evidence pro restrikci stravování ženy během těhotenství nebo kojení, aby se zabránilo rozvoji alergií.

Primární zdroj: Greer F, et al "The effects of early nutritional interventions on the development of atopic disease in infants and children: the role of maternal dietary restriction, breastfeeding, hydrolyzed formulas, and timing of introduction of allergenic complementary foods" Pediatrics 2019; 143(4): e20190281.