Dětí s myopií přibývá, péči oftalmologů nemohou optometristé zastoupit

Oftalmologové upozorňují na rostoucí počet myopických (krátkozrakých) dětí v populaci, navíc umocněný v průběhu koronavirové pandemie. Ačkoliv se udává, že myopie vzniká v časném dětství, je za rizikový faktor jejího vzniku považováno nadměrné zatížení zraku na krátkou vzdálenost. V dnešní době je tato zátěž reprezentována především nadměrným užívání elektronických zařízení (mobilní telefony, tablety), v minulosti bylo v podobné souvislosti zmiňováno především čtení při nedostatečném osvětlení. Jako protektivní faktor byl několika studiemi potvrzen příznivý vliv přirozeného slunečního záření. Z toho důvodu oftalmologové doporučují zvýšit dobu, kterou děti tráví venku s působením slunečního záření na vývoj zraku, a zároveň omezit užívání digitálních zobrazovacích zařízení u dětí od 2 do 5 let na nejvýše na 1 hodinu denně a u dětí od 12 let na maximálně 2 hodiny denně. U dětí do 2 let pak doporučují uvedené přístroje vůbec neužívat. 

Odhaduje se, že až polovina adolescentů ve věku 20 let má nějaký stupeň myopie. Ve světle těchto statistických údajů se odhaduje, že v brzké době bude mít na Zemi až 1 miliarda lidí myopii vyžadující léčbu nebo korekci. Tato skutečnost s sebou pochopitelně nese také významné ekonomické a sociální konsekvence. 

Oftalmologové upozorňují, že myopie v hodnotách nad 6 dioptrií není pouze refrakční vadou, ale jde složitější onemocnění. Ovšem i u myopie nižších stupňů je kromě poruchy refrakce oka také významnou patologickou změnou prodloužení osy oka. Progredující myopie může směřovat k závažným patologickým jednotkám, zejména myopické makulopatii, degeneraci sítnice, kataraktě či glaukomu, které mohou přímo ohrožovat zrak. Léčebný zásah očního lékaře je cílen na maximální možné oddálení nástupu myopie, případně zpomalení její progrese. Pokud k ní již dochází, je zde možnost léčby konzervativní brýlovou korekcí, případně farmakologické léčby lokálním podáním kapek s velmi nízkou koncentrací atropinu. Poslední možností je operační léčba – skleroplastika. 

Závěrem lze tedy vyzdvihnout značný význam venkovních aktivit (her) po celé dětství, kromě jiného také pro správný vývoj oka. Současně je důležité varování před nadměrným užíváním mobilů, tabletů a podobných zařízení v průběhu celého dětství (pozn. aut.: z vlastní praxe mám pocit špatného vlivu ze strany dospělých). Ačkoliv čelíme takřka plošnému nedostatku kapacity očních lékařů pro naše malé pacienty, ukazuje se, že zejména u progredující myopie je péče oftalmologa nezbytná a ošetření optikem či optometristou je zcela nedostatečné. A to navzdory dobrému hodnocení nastavení refrakční pomůcky pacientem. 


MUDr. Zdeněk Zíma