Doporučení OSPDL k očkování proti varicelle

Výbor OSPDL ČLS JEP po dohodě s dalšími odborníky a na základě doporučení NIKO doporučuje všem PLDD věnovat pozornost otázce varicelly, resp. očkování proti ní, u dětí.

Varicellu nelze pokládat za nezávažné onemocnění, byť drtivá většina případů u dětí předškolního a školního věku nevykazuje žádné, nebo pouze minimální, komplikace.  

I nekomplikované onemocnění však může alterovat stav dítěte horečkou, výrazným svěděním a celkovým dyskomfortem. Z komplikací se může objevit např. pneumonie, cerebellitida nebo těžký průběh s hyperpyrexií, který si může vyžádat hospitalizaci dítěte. Zároveň je nutné připomenout, že prodělání varicelly u teenegerů a v adolescenci i dospělosti mívá často průběh závažnější a komplikace častější.

Vyjma zdravotních komplikací může onemocnění dítěte varicellou mít i negativní ekonomický dopad na rodinu, u školního dítěte na školní docházku – vzhledem k doporučované délce pobytu dítěte mimo kolektiv.

Kromě rizikové kategorie novorozenců a malých kojenců, kde ale jedinou preventivní ochranou jsou přenesené protilátky od matky a hygienicko epidemiologická opatření, je nutné zdůraznit rizikovou skupinu děvčat, která neprodělala varicellu a v případě pozdější infekce v době těhotenství, a to do 5. měsíce gravidity včetně, může dojít k závažnému postižení plodu.

MUDr. Alena Šebková
předsedkyně OSPDL ČLS JEP