Nový koronavirus SARS-CoV-2 a onemocnění covid-19

Vážení kolegové, milí přátelé,
myslím si, že jen málo z nás by si před několika lety či dokonce měsíci dovedlo představit, jaké potenciální výzvy může současná doba přinést. Pandemie onemocnění covid-19 tvrdě dopadla nejen na zdravotnické systémy, ale významným způsobem zasáhla celospolečenské dění či ekonomiku zemí téměř celého světa. Představuje hlavní téma, o kterém se živě diskutuje nejen na odborných fórech, ale které je každodenně skloňováno v klasických médiích, na sociálních sítích či při diskusi mezi přáteli.
Ze zkušenosti jistě všichni víme, že nedostatek kvalitních dat a informací představuje značný problém a omezuje náš úsudek a rozhodovací možnosti. Avšak možná větší problém nastává, máme‐li informací příliš, zejména když je nedokážeme správně vyhodnotit. Rovněž tak směšování kvalitních vědeckých dat s osobními názory, pohledy a emocemi v odborné diskusi může snadno vést k šíření zavádějících teorií a vědeckých polopravd. Toto vše jsme mohli zaznamenat v souvislosti s onemocněním covid-19 v uplynulých měsících.
Chceme-li poskytovat kvalitní zdravotní péči, musíme vycházet především z ověřených vědeckých dat, přičemž tyto poznatky je nutné přizpůsobit lokálním podmínkám a možnostem. Proto jsme se s řadou kolegů a odborníků rozhodli připravit toto Supplementum časopisu Farmakoterapeutická revue. Doufáme, že tyto informace budou přínosné a využitelné v běžné klinické praxi.

Příjemné a inspirativní čtení přeje Váš
Milan Trojánek


Vybráno z úvodního slova Supplementa 1/2020 časopisu Farmakoterapeutická revue, ©2020 Current Media, s.r.o. 

Supplementum Nový koronavirus SARS-CoV-2 a onemocnění covid-19 je zdarma ke stažení ve formátu pdf ze stránek vydavatele
ZDE