Očko centrum

Dvanáctihodinová směna v očkovacím centru na severu. Naočkováno celkem 637 osob, které prošly přes můj osobní „vstupní filtr“, dvě osoby jsem poslala domů, očkování pro tento den jsem jim nedoporučila, a jedné osobě po telefonické konzultaci také ne. Jsem jediná lékařka v dnešní směně. Atestační diplom po mně nikdo nechtěl, na praxi se neptali, s imunologií mám zkušenosti stejné jako se stomatologií (tedy dokážu zařadit problém do oboru, přečíst zprávu a srovnat si v hlavě, co k problematice všechno nevím, a jít se poradit), vstupní školení proběhlo k bezpečnosti práce. Na každého pacienta od příchodu k mému stolu mám maximálně minutu. A to i s nadechnutím, vydechnutím a orazítkováním papíru. Přichází s vyplněným dotazníkem. První kolonka – „Cítíte se zdráv?“ Chronici píší NE. Zjišťuji, co jim je a zda by to nemohlo být kontraindikací očkování. Ujasníme si, že to tak většinou není. Pána druhý den na léčbě ATB (nemám čas zjišťovat proč a jak) odesílám k posunutí termínu na recepci. Další otázka – „Prodělal jste covid-19?“ V případě odpovědi ANO se ptám, kdy byl pozitivní PCR. Při odpovědi před 14 dny posílám domů (druhý a poslední případ nenaočkovaného ten den).

U další otázky „Měl(a) jste alergickou reakci na nějaké očkování?“ opět píše spousta lidí ANO. Ptám se tedy co a jak. Odpovědí většinou, že v mládí, když jim píchali penicilin. Tep se mi uklidnil. Nový poznatek – očkováním je pro mnoho lidí jakékoliv podání léku injekčně. Dozvídám se o modřinách po Fraxiparinu a nateklé zadnici po nějakých injekcích v 50. letech. Dále řešíme termíny kolidující s jiným očkováním (nejčastěji tetanus, klíšťovka). Nově odstup mezi prvním a druhým očkováním na covid je šest týdnů (Pfizer). To mezi tím stihnou i jiné? (Hlavně otázka v kohortě pedagogů.) Bože, nevím, manuál nemám, tohle mi ušlo. Někde mi bliká, že odstup 14 dní. Jenže od poslední vakcíny (tam je to jasné), ale mohou si střihnout vakcínu mezi vakcínami? Vracím úder do řad praktiků a říkám, ať se poradí se svým PL. (Kolegům se virtuálně omlouvám, do příští směny nastuduji.)

A pak přichází perlička v otázce v dotazníku – berete léky na ředění krve? Vytahují nekonečné seznamy svých medikací (kohorta 70+). Specifikuji otázku: Berete warfarin? Lucidní vědí a odpovídají. Nevím, co tím sledují, stejně všichni půjdou na očkování, modřina nemodřina. A tak dělám menší průzkum. Kdy jste byl na kontrole INR a kolik bylo? Je mi jasné, že kdyby někdo přiznal barvu a měl přes čtyři, tak ho nepustím. Nikdo toto, ani vyšší číslo neřekl. V jednom případě však pán vytáhl průkazku se zápisy INR!! Poslední kontrola v červnu 2020 (!) 1,75 (!!!) a další ordinace dělá praktik nebo sestra jen po telefonu, píše chronickou medikaci a nesmí k němu chodit. Zvedá se ve mně adrenalin, že jsem si jméno lékaře ani nezapamatovala. Pánovi alespoň pohrozím, že pokud nebude mít čerstvé INR, nedostane druhou dávku. Mezitím mne volají na recepci, že volá na dnešek objednaný pacient na očkování, že mu není dobře, jestli má přijít. Po telefonu zjišťuji, o co jde, chronické onemocnění plic, zhoršené dýchání, saturace 90 %. Odesílám ad urgent a pro recepci začíná nový úkol – hledání a obtelefonování náhradníkům, potřebujeme tři. Jak jsem pochopila, učitelé a obzvlášť tělocvikáři jsou pro tuto situaci vhodnými kandidáty. Obují tenisky a jsou schopni doběhnout rychle do očko centra. Vybírá se pouze z prioritních skupin. Nejhorší to bylo prý u 80+. Chápu. Ale dnes i tělocvikáři jsou vyčerpaní, tak přichází na řadu ředitelka jedné školy. Přichází v 19.05. Všichni trpělivě čekáme. Ani vakcína nazmar. Rychle dotazník, pohovor a vakcinace. Ještě plus 15 minut pohlídat v čekárně. Je skoro 19.30. Pracovní doba nám všem skončila už pře půl hodinou. Jsme vyčerpaní. Ale alespoň pro mě dobrý pocit, že se očkuje do roztrhání těla a všichni chceme jen to jediné. Už aby to bylo za námi.

A poučení pro práci? V „mém“ očko centru není vůbec prostor pro čtení lékařských zpráv, případně dotazy lidem by měly zodpovědět specialisté nebo praktici. Jedna paní mi přinesla složku zpráv z imunologické kliniky, pro jistotu jí dali den před aplikací Prednison a k tomu vyjmenované látky (podle chemického názvosloví), které vakcína nesmí obsahovat. Zatím se u nás používají tři, tak proč se probůh na tom pracovišti už na složení nepodívali? Byla zajištěna Prednisonem, tak vakcínu dostala. Opravdu není čas ani prostor zjišťovat informace. Jsem ráda za zkušenost na vlastní kůži v očko centru. 

Autorka tohoto příspěvku nechtěla být jmenována. Ale „její jméno je redakci známo“, jak se píše v tisku.