Očkování – Evropa nás již začíná následovat

Posloucháme-li argumentaci lidí s alternativním přístupem k očkování jak ve veřejných vyjádřeních, tak u nás v ordinacích, opakovaně slýcháme, jak je stát „zlý“, když vyžaduje povinnost být očkován, jak jinde v Evropě nic takového není a každý že si tam může dělat, co chce...
Moje odpověď většinou bývá, že si nelze plést demokracii s anarchií a že tam, kde začíná svoboda jednoho, končí svoboda druhého. A pokud žiju v nějakém společenství, prostě musím dodržovat pravidla, která toto společenství má. Nelze přece na jedné straně využívat výhod takového společenství a na druhé straně si myslet, že ode mne se nic neočekává. Jinak je možné odstěhovat se na konec světa, na „samotu u lesa“, tam pak lze žít skutečně svobodně.
Mým názorem je, že pokud bude u nás naprostá volnost v očkování, není daleko doba, kdy se začneme opět potýkat s epidemiemi dosud preventovaných onemocnění. Už jsme si to vlastně vyzkoušeli – při nedávné epidemii spalniček, u nás zatím ještě v malém rozsahu. Proočkovanost ale objektivně klesá, a to s sebou ponese velmi nepříznivé důsledky. Ty se již projevují v některých zemích Evropy, které přijaly nová opatření, jež plně odpovídají přístupu k očkování v ČR. Ostatně, přesvědčte se o tom na následujících řádcích sami.

Francie: 11 povinných vakcín pro děti
Zdroj: www.thelocal.fr
„Krátkodobé zlo pro dlouhodobé dobro.“ Tak nazývají francouzští lékaři rozhodnutí tamní vlády o zavedení povinného očkování dětí jedenácti vakcínami – a to již od 1. ledna 2018. K očkovacím látkám proti záškrtu, tetanu a dětské obrně, které musejí být v současnosti ve Francii aplikovány povinně, nově přibudou vakcíny proti černému kašli, spalničkám, příušnicím, zarděnkám, hepatitidě B, chřipce, pneumokokům a meningitidě C.
Francie, země Louise Pasteura, se aktuálně potýká s tím, že zde děti umírají na spalničky, onemocnění, o kterém se všichni domnívali, že bylo vymýceno. Od roku 2008 už jim podlehlo 10 dětí. Podle tamního premiéra Edouarda Philippea je tento stav nepřijatelný a představuje pro Francii skutečnou potíž v oblasti veřejného zdraví. Ministryně zdravotnictví Agnes Buzynová upozorňuje, že obdobný problém se týká také meningitidy – z poslední doby byl dokumentován případ úmrtí 15letého teenagera. Koncem letošního června podpořilo vládní krok týkající se rozšíření povinného očkování 200 významných lékařů a šéfů nemocnic, a to prostřednictvím petice zveřejněné v Le Parisien. „Vakcinace není jen osobní volbou, která je výhradně prospěšná pro očkovanou osobu, ale má za cíl chránit celou populaci, zejména děti, starší a křehké osoby,“ napsali zdravotníci s tím, že systematické očkování vedlo k vymýcení např. neštovic, ale snížení proočkovanosti populace vedlo k obnovení výskytu některých nemocí, třeba právě spalniček.
Ne všichni Francouzi však výše zmíněný vládní krok podporují – z průzkumu zveřejněného loni v říjnu vyplynulo, že pouze 69 % z nich má důvěru ve vakcinaci, což představuje nejnižší úroveň od roku 2012. Lidé, kteří jsou proti očkování, zdůrazňují údajná nebezpečí a upozorňují např. na použití aditiv (např. solí hliníku) v některých vakcínách. Francouzští lékaři zdůrazňují, že je třeba bojovat s dezinformacemi, falešnými poplašnými zprávami a s anti-vědeckou i anti-vakcinační lobby, které obchodují se strachem a spoléhají na několik velmi raritních nežádoucích účinků, jen aby zdiskreditovaly očkovací látky zachraňující milióny životů. Světová zdravotnická organizace mj. odhaduje, že v období 2000 až 2015 očkování proti spalničkám zabránilo více než 20 miliónům úmrtí.

Itálie: povinné očkování školáků proti 12 nemocem
Zdroj: uk.businessinsider.com, www.thelocal.it
Již před prázdninami italská vláda schválila nový zákon, který zavádí povinné očkování dětí do 6 let věku proti 12 běžným nemocem ještě před tím, než se mohou zapsat do státních předškolních, resp. školních zařízení. Podle požadavků musí rodiče předložit doklad o vakcinaci, a pokud nebudou jejich děti ve věku povinné školní docházky očkovány, hrozí jim pokuta až ve výši až 500 eur. Povinné vakcíny budou chránit proti dětské obrně, záškrtu, tetanu, hepatitidě B, hemofilu B, meningitidě B a C, spalničkám, zarděnkám, příušnicím, černému kašli a planým neštovicím.
K uvedenému kroku italská vláda přistoupila poté, co ministryně zdravotnictví Beatrice Lorenzinová upozornila, že letos v dubnu došlo k více než 5násobnému zvýšení počtu případů spalniček oproti stejnému měsíci loňského roku. Poslední velká epidemie
spalniček v Itálii zahrnovala 18 000 registrovaných případů a 15 úmrtí. Jak dále uvedla B. Lorenzinová, proočkovanost dvouletých dětí proti běžným onemocněním klesla z více než 90 % před několika lety na 85 % v roce 2015. Světová zdravotnická organizace
přitom doporučuje 95% pokrytí, aby se zabránilo šíření infekce v populaci. Itálie byla jednou ze zemí, kde měla diskreditační kampaň zaměřená na spojitost kombinované vakcíny proti spalničkám, příušnicím a zarděnkám (MMR) s autismem
významný dopad na veřejné vnímání bezpečnosti očkování. Nejvyšší soud však vydal rozhodnutí, v němž neshledal žádnou souvislost mezi očkovacími látkami a autismem. Tuto údajnou korelaci již předtím většinově odmítla i odborná veřejnost.

Alena Šebková