Očkování (nejen) těhotných proti pertusi

Česká vakcinologická společnost ČLS JEP požádala výbor České lékařské společnosti J. E. Purkyně o podporu očkování těhotných proti černému kašli, které považuje za jednu z priorit strategie boje proti pertusi a ochrany kojenců v ČR. Se svou výzvou se obrátila i na Sdružení soukromých gynekologů ČR.

Vakcinologové ve svém stanovisku předkládají následující argumenty:

- Neustále dochází k exponenciálnímu vzestupu počtu případů pertuse a nemoc se šíří po celé Evropě.

- Od ledna 2024 již máme (k 18. březnu, pozn. red.) kumulativně hlášeno více než 3000 případů, v roce 2024 tak můžeme očekávat nárůst až k historicky nejvyšším, řádově několika tisícům případů.

- Nejvyšší výskyt je ve věkových kategoriích 15–19 let, hned za nimi jsou malé děti do 12 měsíců věku a adolescenti.

- Ani včas očkovaný kojenec nezíská plnou ochranu dříve než kolem 6 měsíců věku. V Rakousku v březnu zemřelo měsíční dítě na pertusi.

- Novorozenec nemá jiné protilátky než ty, které dostane od své matky. Jedinou cestou jak je účinně ochránit, je očkovat těhotné ženy v průběhu 3. trimestru těhotenství, a tím zajistit nejenom ochranu očkované těhotné ženy, ale také pasivní přenos mateřských protilátek.

- K přenosu dochází transplacentárně právě nejvíce ke konci těhotenství, během porodu a také při kojení. Transplacentární přenos a přítomnost protilátek v mateřském mléce žen očkovaných v těhotenství byl opakovaně vědeckými studiemi potvrzen.

- Klinickými studiemi případů a kontrol byla potvrzena bezpečnost aplikace kombinované vakcíny proti pertusi, záškrtu, tetanu a poliomyelitidě v těhotenství, bez poškození očkované ženy a bez poškození plodu/novorozence.

-V současné době se u nás doporučuje k očkování těhotných vakcína Adacel-polio (je k dispozici), jejíž polio složka dokonce posiluje imunitní odpověď na pertusovou složku. Odstup od předchozího očkování proti tetanu je min. 1 měsíc.

- Tato vakcína není hrazena z veřejného zdravotního pojištění, ale většina zdravotních pojišťoven na ni přispívá, např. VZP 500 Kč, a vakcína stojí cca 900 Kč. Těhotnou ženu tak vyjde na cca 400 Kč.

„Každý lékař, i přesto, že běžně neočkuje (včetně gynekologů), by očkování měl těhotné ženě doporučit a poslat ji za jejím praktickým lékařem nebo do nejbližšího očkovacího centra. Hlavně by jí neměl očkování rozmlouvat či zakazovat. Je to nevědecké a poškozuje to těhotnou ženu i jejího novorozence,“ uzavírá svou výzvu Česká vakcinologická společnost ČLS JEP. Podle jejího stanoviska je očkování součástí běžné prenatální péče o každou těhotnou ženu.

Zdroj: Česká vakcinologická společnost ČLS JEP


NEPŘEHLÉDNĚTE

Možnosti ochrany dosud neočkovaných kojenců budou 14. května od 17 hod. tématem dalšího z pokračování naší Pediatrické akademie. Připraveny jsou přednášky mj. o nemocech, které jsou preventabilní očkováním v těhotenství, a o možnostech očkování těhotných - a na závěr již tradičně i panelová diskuse.
Více informací a možnost registrace již brzy
ZDE.