Ohlédnutí za letošní Pediatrickou akademií

Ve čtvrtek 14. května se uskutečnil poslední seminář z cyklu Pediatrické akademie 2020.  Hlavními tématy byly očkování, meningokoková onemocnění, COVID-19 u dětí a těhotných, vitamin D a prevence rizikového chování v dětství a adolescenci.

Pediatrická akademie je vzdělávací platforma pro lékaře, jejíž historie sahá do roku 2013. Letos však byla v nelehké situaci. Během března a dubna mělo proběhnout celkem sedm seminářů v sedmi městech. Jako spousta jiných událostí, i Pediatrická akademie byla poznamenána koronavirovou pandemií, a tak v rámci bezpečnostních opatření došlo ke zrušení pěti termínů.

Fyzicky se uskutečnil seminář v Hradci Králové a v Ostravě. Protože jsme však nechtěli, aby ostatní zájemci o tuto vzdělávací akci přišli, přemýšleli jsme, jakou formou bychom ji i nadále mohli prezentovat. Nakonec padlo rozhodnutí zprostředkovat přednášky formou webcastu, tedy předtočených videí, která byla ve vybraných termínech spuštěna on-line v jednotlivých krajích. 

Účastníci mohli během webcastu vstupovat do internetové diskuze či pokládat přednášejícím otázky. Někteří z přednášejících byli on-line a připraveni na dotazy odpovídat, v ostatních případech byl dotaz agenturou zprostředkován danému speakerovi formou e-mailu.

Program začínal video úvodem, kterého se ujal zástupce OSPDL ČLS JEP pro daný region a který akci zároveň moderoval. Po něm následovalo celkem sedm přednášek. Vzhledem k již zmíněné situaci jsme na posledních chvíli do programu zařadili přednášku o COVID-19, konkrétně o tom, jak probíhá u těhotných žen a dětí. Další přednášku na toto téma, tentokrát z trochu jiného, vědeckého pohledu jsme pak vyvěsili na webových stránkách akce https://ahou.cz/pedak, kde byla k dispozici všem návštěvníkům stránek a bylo možné si ji pustit kdykoliv.

Akce byla akreditována Českou lékařskou komorou a ohodnocena třemi kredity. Přihlásit se mohli praktičtí lékaři pro děti a dorost a rezidenti. Zaznamenali jsme rovněž zájmem ze strany zdravotních sester, nicméně obsah programu byl profesně relevantní pro lékaře.

V letošním roce se zúčastnilo (fyzicky a on-line) celkem 452 lékařů, což je více než minulý rok. Děkujeme všem sponzorujícím firmám GSK, Pfizer, Sanofi, Lázně Kynžvart, Profimed a Procter & Gamble, díky nimž se tyto akce mohly uskutečnit, a především všem účastníkům za jejich přetrvávající zájem o semináře a za to, že se spolu s námi přizpůsobili nelehké situaci a stále měli chuť se vzdělávat i touto poněkud netradiční formou. 

Velký dík patří rovněž přednášejícím, že se podělili o své zkušenosti a názory. Zájem účastníků o daná témata nejednou podnítil zajímavou diskuzi, která nabídla nové pohledy. Věříme, že si lékaři ze své účasti na cyklu seminářů Pediatrické akademie odnesli nové informace, které budou moci uplatnit ve své praxi. 

Mgr. Sabina Špalková, Ahou – partner in education