WHO přispěla na boj proti TBC v ČR

Svět si 24. března připomněl Světový den boje proti tuberkulóze (TBC). Kancelář Světové zdravotnické organizace (WHO) v České republice ve spolupráci s Ministerstvem zdravotnictví ČR (MZ), Státním zdravotním ústavem (SZÚ) a Fakultní Thomayerovou nemocnicí (FTN) v Praze spojují úsilí v boji proti této vysoce infekční nemoci a připojují se ke kampani proti TBC. Jejím heslem pro letošní rok je: „Ano, můžeme tuberkulózu vymýtit.“

TBC zůstává významným globálním zdravotním problémem. Nárůst nově diagnostikovaných případů hlásí i Česko. WHO podporuje opatření zaměřená na prevenci a dostupnost péče pro všechny pacienty postižené touto infekční nemocí.

„Ačkoliv Česká republika patří mezi státy s nejnižším výskytem TBC na světě, v boji proti tomuto onemocnění nesmíme polevovat. Jsem proto moc rád, že ministerstvo zdravotnictví může spojit síly s partnery této kampaně. Děkuji jim za to. Věřím, že společně koordinovanými aktivitami můžeme tuberkulózu vymýtit,” uvedl v této souvislosti ministr zdravotnictví Vlastimil Válek.

Vymýcení tuberkulózy

„Vymýcení tuberkulózy vyžaduje spolupráci.  Dnes je možné tuberkulóze předejít i vyléčit ji.  Světovým dnem boje proti tuberkulóze si připomínáme, že pouze společnými silami můžeme tuto závažnou chorobu překonat. Udržitelné strategické investice do diagnostiky, výzkumu, péče a zavádění preventivních opatření jsou účinné kroky k vymýcení TBC,“
zdůrazňuje Zsofia Pusztai, vedoucí Kanceláře WHO v Česku.

„Základním předpokladem pro postupné vymýcení tuberkulózy je zlepšení socioekonomického stavu obyvatel, jejich zdravotní gramotnosti a odpovědnosti. Tuberkulóze se totiž vždy daří více za dob hladomoru a válek a nejpostiženější jsou i v bohatých společenstvích lidé bez domova a lidé závislí na alkoholu a na drogách Další ohroženou skupinou jsou jedinci se sníženou imunitou, ať už vrozenou, nebo v důsledku imunosupresivní léčby. Úkolem nás lékařů a zdravotníků vůbec je časná diagnóza a efektivní kontrolovaná léčba tuberkulózy ruku v ruce s vyšetřením kontaktů těchto nemocných a preventivní léčbou u těch, kteří jsou ohrožení latentní tuberkulózou. Ve Fakultní Thomayerově nemocnici hospitalizujeme a léčíme nemocné s nejzávažnějšími formami tuberkulózy, často v kombinaci s přidruženými nemocemi, HIV pozitivitou, drogovými závislostmi a podvýživou, kteří vyžadují komplexní léčbu a někdy i operaci plic. Léčíme nejmodernějšími drahými léčebnými metodami i pacienty s tuberkulózou rezistentní na běžné léky a máme i specializované oddělení pro léčbu tuberkulózy u dětí,“ uvedla přednostka Pneumologické kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní Thomayerovy nemocnice Martina Koziar Vašáková.

V souladu s cíli vymýcení TBC alokovala WHO pro Česko zhruba 20 milionů korun na projekty zaměřené na diagnostiku, prevenci a léčbu pacientů s tuberkulózou. Tyto projekty zahrnují:

- Modernizaci Národní referenční laboratoře pro mykobakterie (NRLM) – zefektivnění diagnostiky TBC: Investice do diagnostických kapacit mykobakterií, umožňující zavedení nových metod dle mezinárodních standardů jak pro fenotypové, tak pro molekulární stanovení citlivosti TBC. Díky novým moderním přístrojům dojde celkově k zefektivnění pracovních procesů v NRLM.
- Investice do diagnostických kapacit mykobakterií umožňující přesnější fenotypové a molekulární stanovení citlivosti.
- Navýšení testovacích kapacit NRLM. Které WHO finančně podpořila.
- Investice do Fakultní Thomayerovy nemocnice, oddělení TBC: Vzhledem k nárůstu případů TBC jsou finanční prostředky směřovány na pořízení základního lékařského vybavení pro diagnostiku, léčbu a péči o pacienty s TBC.
- Nákup lůžek pro Fakultní Thomayerovu nemocni: Umožňuje rozšířit kapacity specializovaného TBC oddělení.
- Pořízení speciálního lékařského vybavení pro Fakultní Thomayerovu nemocnici: Pořízené sekvenátory, sterilizátory a mobilní rentgenové přístroje dále posilují diagnostické a léčebné schopnosti FTN.
- Spolupráci mezi WHO a Ústavem zdravotnických informací  a statistiky (ÚZIS): Na vývoj nového modulu pro registr tuberkulózy.
- Prevenci a systematický screening: V rámci iniciativy „Prevence a systematický screening (PASS)“ připravuje WHO technickou podporu a pomoc se zaváděním nového screeningového nástroje.

„Za veškeré aktivity WHO podporující zkvalitnění prevence a včasného odhalení tuberkulózy jsme velice rádi. Moderní diagnostické metody umožňují rozšíření vědecko-výzkumné činnosti, která je nedílnou součástí v pokroku při boji proti tuberkulóze. Stanovení citlivosti na antibiotika je totiž pro další léčbu pacienta stěžejní a poskytnuté vybavení od WHO nám umožňuje provádět metody, které jsme předtím dělat nemohli, což celý proces významně posouvá dál,“ říká ředitelka Státního zdravotního ústavu Barbora Macková.

Zdroj: szu.cz