Antibiotika

Upozorňujeme, že uvedené informace vycházejí z dat (SÚKL a distribuce), která má pracovní skupina k dispozici. Nemohou však odrážet reálnou situaci v jednotlivých lékárnách, ale pouze předpokládanou dostupnost na většině míst.

Suspenze:

DOSTUPNÉ:
- klarithromycin
- azithromycin
- cefprozil
- fenoxymethylpenicilin
- amoxicilin+klavulanát

Dostupný i LP dodaný ze zahraničí – distribuce výdej a použití je povolena opatřením MZ podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech; úhrada je od 1.5.2023 stanovena opatřením MZ podle zákona č. 48/1997 Sb.:
- kód pro předepisování:

- amoxicilin – v dostatečném množství dostupný LP dodaný ze zahraničí – distribuce výdej a použití je povolena opatřením MZ podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech; úhrada je od 1.5.2023 stanovena opatřením MZ podle zákona č. 48/1997 Sb.:
- Kód pro předepisování:

Podrobné informace na https://www.sukl.cz/leciva/informace-o-povoleni-pouzivani-neregistrovaneho-leciveho-14

OMEZENĚ:
- cefuroxim
– pouze v lékárnách


Tablety:

DOSTUPNÉ:
- fenoxymethylpenicilin
- klarithromycin
- azithromycin
- amoxicilin
+klavulanát – dostupný i LP dodaný ze zahraničí, kód pro předepisování:

- Dále bylo dodáno zvýšené množství registrovaného LP

- spiramycin
- amoxicilin
- cefuroxim
- klindamycin
- cefadroxil
- cefprozil
- doxycyklin –
je dostupný i LP dodaný ze zahraničí – distribuce výdej a použití je povolena opatřením MZ podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech; plná úhrada je od 1.12.2023 stanovena opatřením MZ podle zákona č. 48/1997 Sb.:
- kód pro předepisování:

Podrobné informace včetně SPC a PIL na: https://www.sukl.cz/leciva/informace-o-povoleni-pouzivani-neregistrovaneho-leciveho-18


Antivirotika proti covid-19:
V souvislosti s omezenými dodávkami LP Paxlovid byly významně navýšeny dodávky LP LAGEVRIO, který z důvodu zajištění kontinuity dodávek může být dodáván ve 2 variantách (povolení podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech a souhlas se specifickým léčebným programem).

Oba kódy mají stanovenu stejnou výši a podmínky úhrady ze zdravotního pojištění. Je třeba považovat varianty za zaměnitelné a jako k takovým k nim je nutno při výdeji v lékárně přistupovat

Dále pro překlenutí omezených dodávek balení LP Paxlovid registrovaných v EU byl umožněn dovoz balení propuštěných pro Spojené království Velké Británie a Severního Irska. Tento LP je shodný s léčivým přípravkem Paxlovid vyráběným pro EU a je vyráběný ve stejném výrobním místě, obsah léčivých látek a pomocných látek, obsah balení i podmínky uchovávání jsou shodné. Distribuce, použití a výdej jsou povoleny podle § 8 odst. 6 zákona o léčivech. Na trhu ČR tak po přechodnou dobu mohou být souběžně dostupné dvě varianty LP Paxlovid.

Oba kódy mají stanovenu stejnou výši a podmínky úhrady ze zdravotního pojištění. Je třeba považovat varianty za zaměnitelné a jako k takovým k nim je nutno při výdeji v lékárně přistupovat.

Jsme si vědomi, že situace zejména v lékárnách je komplikovaná, ale prioritou bylo zajištění dostupnosti p.o. antivirotik v období zvýšené spotřeby.