Co dosud víme o nové epidemii respiračních infekcí mezi čínskými dětmi?

V posledním týdnu zneklidnila světové zdravotnické orgány opakovaná hlášení o diagnosticky neupřesněné pneumonii u dětí v předškolním věku přicházející z Číny. Současně se v médiích objevily informace o masivním přetížení dětských nemocnic v severní Číně. Závažnou situaci dokreslují údaje o desítkách tisíc dětí přijatých v rámci jednoho dne k hospitalizaci v dětských nemocnicích v Pekingu a Liaoningu. Čínští zdravotníci se pozastavují nad velmi rychlým rozvojem relativně závažného stavu, charakterizovaného vysokou teplotou s minimálním kašlem a nálezem pneumonie na RTG snímku s anomáliemi (plicními noduly). Masivní výskyt tohoto onemocnění pozorují od 13.11.23 především v Penkingu a Liaoningu, které jsou však od sebe vzdáleny 800 km. V současné době se ale výskyt onemocnění velmi rychle zvyšuje i v ostatních městech.  
Epidemiologové primárně viděli souvislost s ukončením restriktivních opatření proti nemoci covid-19 a s tím souvisejícím vzestupem respiračních infekcí v populaci. Již 2 měsíce je z Číny hlášen masivní vzestup mykoplasmových respiračních infekcí u dětí předškolního a školního věku, které dobře reagují na léčbu doxycyklinem a azitromycinem. Současně je zaznamenán vzestup RS infekcí u malých dětí. Příznaky popisované u většiny případů (vysoká horečka s minimálním kašlem a specifickým nálezem na RTG) však ani jednomu z uvedených onemocnění zcela neodpovídají. Nicméně Světová zdravotnická organizace (WHO) i čínské úřady uvádějí, že současná epidemická situace na severu Číny je způsobena známými patogeny a nový nebo neobvyklý původce nebyl zaznamenán. 
Podle oficiálních i neoficiálních zpráv z Pekingu onemocnění postihuje i dospělé, ale dominantní počet nemocných je v předškolním věku. Nejčastějším obrazem je vysoká horečka provázená mírným kašlem. Na RTG je velmi často nalézána pneumonie s plicními noduly (patrně je myšlena hilová uzlinová reakce). Děti vyžadují přijetí k hospitalizaci a infuzní léčbu, ale bližší informace aktuálně nelze zjistit, stejně jako informaci o případném ověření původce stavu sérologicky či metodou PCR. Je pravděpodobné, že nejde o onemocnění nějakou novou variantou covid-19. Kvůli velkému množství nemocných dětí je nejméně od 21.listopadu velká část škol uzavřených, a současně onemocnělo i mnoho pedagogů. 
Je tedy nepochybné, že v Číně došlo k vzplanutí epidemie respiračních infekcí způsobených mykoplasmaty spolu s RS viry. Současně však nelze ani vyloučit výskyt nového patogenu, všichni však právem radí střízlivé posuzování zpráv přicházejících z Pekingu. Nepochybně lze v současné situaci čínské úřady pochválit za doporučení preventivního užívání ochranných prostředků a omezení sociálních kontaktů. Jen tak lze omezit pandemický potenciál případného nového patogenu. 
Na okraj můžeme ještě připomenout další nedávné zdravotní události s pandemickým potenciálem.  Oblast Demokratické republiky Kongo a okolní středoafrické země jsou již několik měsíců zatíženy rostoucím výskytem onemocnění opičími neštovicemi. Byl zdokumentován hojně i mezilidský přenos stále dominantně pohlavním stykem, ale nakaženými a dalšími přenašeči se stávají také často prostitutky. Byl zaznamenán i import infekce MonkeyPox do Konga s prokázanou nákazou v Belgii, avšak stejným typem viru, který se v Kongu běžně vyskytuje.
Další varovnou informací je vzestup výskytu ptačí chřipky v jihovýchodní Asii, ale také ojediněle ve Spojených státech a dalších zemích. Tato situace je v tomto ročním období již tradiční, přesto ji WHO nepodceňuje. 
Covid-19 svým výskytem značně klesá, nejvyšší denní přírůstek nemocných hlásí Litva, Polsko, Česko a Itálie. Přesto WHO stále sleduje 3 zájmové varianty (XBB.1.5, XBB.1.16 and EG.5) a 7 monitorovaných variant. 


MUDr. Zdeněk Zíma


Prohlášení WHO o clusterech respiračních onemocnění u dětí v severní Číně
Světová zdravotnická organizace (WHO) oficiálně požádala Čínu o podrobné informace týkající se nárůstu respiračních onemocnění a hlášených clusterech zápalů plic u dětí.
Na tiskové konferenci dne 13. listopadu 2023 čínské úřady z Národní zdravotní komise oznámily nárůst výskytu respiračních onemocnění v Číně. Čínské úřady připisují tento nárůst zrušení omezení v souvislosti s onemocněním covid-19 a cirkulaci známých patogenů, jako je virus chřipky, Mycoplasma pneumoniae, respirační syncyciální virus (RSV) a virus SARS-CoV-2. Úřady zdůraznily, že je třeba zlepšit surveillance onemocnění ve zdravotnických a komunitních zařízeních a také posílit kapacitu zdravotního systému.
Dne 21. listopadu média a ProMED (https://promedmail.org/) informovaly o epidemii nediagnostikované pneumonie u dětí v severní Číně. Není jasné, zda jsou případy spojeny s celkovým nárůstem respiračních infekcí již dříve hlášeným čínskými úřady nebo zda se jedná o novou událost.
Dne 22. listopadu si WHO prostřednictvím mechanismu Mezinárodních zdravotnických předpisů (IHR) vyžádala další epidemiologické a klinické informace a také laboratorní výsledky z těchto hlášených případů u dětí. Vyžádala si také další informace k cirkulaci známých patogenů včetně viru chřipky, SARS-CoV-2, RSV a Mycoplasma pneumoniae a k současné zátěži zdravotnických systémů. WHO je také v kontaktu s lékaři a vědci prostřednictvím stávajících partnerství a sítí v Číně.
Od poloviny října hlásí severní Čína nárůst chřipce podobných onemocnění ve srovnání se stejným obdobím v předchozích třech letech. Čína má zavedené systémy pro zachycování informací o trendech v oblasti chřipky, chřipce podobných onemocnění, RSV a SARS-CoV-2 a hlášení do sítí jako je Global Influenza Surveillance and Response System.
WHO doporučuje, aby lidé v Číně dodržovali následující opatření ke snížení rizika respiračních onemocnění: očkování; odstup od nemocných; při nemoci zůstat doma; nechat se vyšetřit a podle potřeby zajistit lékařskou péči; nošení roušek podle potřeby; zajištění dobrého větrání; a pravidelné mytí rukou.
Podle informací z ProMED se předpokládá, že původcem u velkého počtu případů je Mycoplasma pneumoniae. U aktuálně se vyskytujícího onemocnění nicméně nejsou příznaky zcela typické pro infekci M. pneumoniae, u případů není popisován kašel a je přítomna vysoká teplota a nález nodulů na rentgenovém snímku plic.


Zdroj:
www.who.int/news/item/22-11-2023-who-statement-on-reported-clusters-of-respiratory-illness-in-children-in-northern-china
promedmail.org, Undiagnosed pneumonia – China (02): (BJ, LN) children, reported epidemic, 24.11.2023