Dávivý kašel, pertuse a parapertuse v ordinaci

Rádi bychom upozornili na zvyšující se počet případů onemocnění černým kašlem napříč populací, který orgány ochrany veřejného zdraví zaznamenávají v posledních týdnech. Tento zvýšený výskyt onemocnění černým kašlem není v rámci evropského regionu ojedinělý, aktuálně podobný vývoj pozorujeme v Německu, Dánsku, Španělsku, Nizozemí nebo Chorvatsku. K lokálním výskytům pertuse dochází stále častěji u neočkovaných dětí, a to i školního věku. V České republice je nejvyšší výskyt v současnosti pozorován v Olomouckém kraji, kraji Vysočina a hlavním městě Praze. 

Toto vysoce nakažlivé infekční onemocnění je nejrizikovější pro neočkované nebo neúplně očkované osoby. Nejčastější zdroj nákazy se zpravidla najde v jejich nejbližším okolí, tedy sourozenci, rodiče, prarodiče. Jedinou efektivní prevencí onemocnění pertusí je očkování. V současné době užívané vakcíny proti černému kašli – acelulární – jsou bezpečnější než dříve používané celobuněčné vakcíny, neposkytují však celoživotní ochranu před onemocněním. Po určité době, která se liší podle typu použité vakcíny, předcházejícím onemocnění nebo očkování proti černému kašli, dochází v organismu k poklesu ochranných protilátek a jedinec se stává vůči onemocnění opět vnímavý a může onemocnět. Každopádně, pokud se očkovaný člověk setká s původcem onemocnění, bakterií Bordetella pertussis, očkování proti černému kašli zabrání u většiny jedinců závažným průběhům a komplikacím a sníží pravděpodobnost hospitalizace a riziko úmrtí. 

Vzhledem k závažnosti onemocnění podléhá pertuse (a parapertuse) povinnému hlášení a jeho výskyt je pečlivě sledován. K usnadnění orientace v diagnostice a léčbě této nemoci přikládáme ZDE „Doporučení Státního zdravotního ústavu pro diagnostiku dávivého kašle, pertuse a parapertuse v ordinaci“, které bylo aktualizováno červnu 2022.