Pozice SABA v nové strategii léčby astmatu

Krátkodobě působící beta-sympatomimetika (SABA), u nás inhalační léky obsahující salbutamol, terbutalin nebo fenoterol, představovala s ohledem na svůj bronchodilatační účinek s rychlým nástupem základní možnost léčby akutního bronchospasmu v rámci takzvané záchranné medikace u astmatických pacientů. V případě lehké formy astmatu byla dokonce monoterapie SABA (bez inhalačního kortikosteroidu – ICS) možnou léčebnou strategií první volby asi 50 let. 

Výsledky studií z posledních let naznačují, že pravidelné užívání SABA v monoterapii, dokonce jen 1–2 týdny, je spojeno se zvýšenou reaktivitou dýchacích cest, snížením bronchodilatačního účinku, zvýšením alergické reakce a zvýšením počtu eosinofilů (Hancox, 2000; Aldrigde, 2000), což vede ke zvýšené potřebě bronchodilatace a nadměrnému používání beta-sympatomimetik. Podle Nwaru, 2020 je u nadměrného užívání dále prokázána souvislost se zvýšeným výskytem exacerbací astmatu a fatálních případů astmatu. 

Přitom použití as needed („dle potřeby“) nízkodávkového ICS s formoterolem snižuje riziko závažných exacerbací o 60–64 % (studie SYGMA 1, Novel START) oproti použití as needed SABA a riziko je stejné u použití nízké dávky ICS jako udržovací terapie. 

Proto s ohledem na výsledky studií byla u věkové skupiny nad 6 let změněna základní strategie záchranné léčby a udržovací léčby lehké formy astmatu a monoterapie SABA už není nadále doporučovaná. I když se strategie léčby mezi věkovou skupinou 6–11 let a více než 12 let liší, společným principem zůstává, že je vždy s bronchodilatačním lékem podán ICS kvůli protektivnímu účinku proti vlivu beta-sympatomimetik, a to buď v rámci udržovací léčby u věkových skupin 6–11/12 let a více, nebo v rámci záchranné medikace pouze u věkové skupiny 12 let a více. 

Záchranná medikace u věkové skupiny 6–11 let
* as needed SABA nebo as needed nízkodávkovaný ICS + formoterol u těžšího astmatu. 

Udržovací léčba lehké formy astmatu u věkové skupiny 6–11 let: 
* ICS pokaždé se SABA dávkou,
* nízkodávkovaný ICS jako udržovací léčba. 

Záchranná medikace u věkové skupiny nad 12 let
* referenční volbou je as needed nízkodávkovaný ICS + formoterol,
* alternativní, ale nepreferovanou volbou je as needed SABA.

Udržovací léčba lehké formy astmatu u věkové skupiny nad 12 let: 
* preferenčně as needed nízkodávkovaný ICS + formoterol, 
* alternativně ICS pokaždé s dávkou SABA  nebo nízkodávkovaný ICS jako udržovací léčba. 

Před preskripcí SABA je nezbytné vždy zkontrolovat udržovací léčbu pacienta (adherence k léčbě ICS bývá dost špatná), případně vysvětlit pacientovi, proč monoterapie SABA k léčbě astmatu nestačí. 
Rovněž je důležité zkontrolovat, zda nestoupá potřeba bronchodilatačních léků, která svědčí o špatné kontrole astmatu. 
V rámci pravidelného hodnocení aktuálních bezpečnostních informací týkajících se krátkodobě působících bronchodilatačních léků terbutalinu, fenoterolu a salbutamolu byly s ohledem na výše uvedenou změnu upraveny ve strategii léčby astmatu GINA (Global initiative for Asthma) texty doprovázející tyto přípravky tak, aby v nich pro věkovou skupinu nad 6 let byla v bodě 4.4 obsažena informace o nedoporučení SABA v monoterapii a informace týkající se rizika předávkování, resp. nadměrného užívání SABA. 


Zdroj: Informační zpravodaj SÚKL Nežádoucí účinky léčiv 4/2023
Literatura: GINA Main Report 2023 Front Cover (ginasthma. org)