Očkování proti nemoci covid-19

OSPDL ČLS JEP se připojuje k doporučení Státního zdravotního ústavu (SZÚ) zveřejněnému 14. září na webu Ministerstva zdravotnictví ČR, které vycházelo ze stanoviska OSPDL ČLS JEP. Považujeme za nezbytné prakticky upřesnit některé body tohoto doporučení.

1. Rizikové skupiny pro dětský věk (6 měsíců až 15 let) nejsou uvedeny. Za rizikové v dětském věku považujeme pacienty s těmito stavy (výčet není definitivní, spadají sem i další funkčně odpovídající stavy):

a. srpkovitá anémie

b. vrozené nebo získané onemocnění srdce s prevencí IE, stp. Kawasakiho nemoci, endokarditidě či perikarditidě

c. neurovývojové onemocnění, např. dětská mozková obrna

d. zdravotní stav pacienta vyžadující technickou podporu, např. tracheostomii, gastrostomii nebo přetlakovou ventilaci (nesouvisející s onemocněním covid-19)

e. astma bronchiale na více než 2kombinaci inhalačních léků nebo jiné chronické respirační onemocnění s rizikem závažného průběhu covid-19 (CF, stp. BPD, plicní hypertenze, CHOPN, intersticiální plicní onemocnění, obstrukční a centrální spánková apnoe, atp.)

f. chronické onemocnění ledvin (včetně dialyzovaných osob)

g. chronické onemocnění jater

h. primární nebo sekundární závažný imunodeficit

i. onkologické nebo hematoonkologické onemocnění s aktuálně probíhající léčbou

j. po transplantaci solidního orgánu nebo transplantaci kostní dřeně

k. onemocnění s aktuálně probíhající imunosupresivní léčbou

l. primární nebo sekundární imunodeficit, vyjma Hypo IgA sy

m. neurologická onemocnění ovlivňující dýchání (skupiny myasthenia gravis, neuromyelitis optica, roztroušené sklerózy)

n. BMI vyšší 95 perc. nebo hmotnostně-výškový poměr nad +3SDS

o. jiné individuální rizikové faktory progrese covid-19 dle posouzení ošetřujícího lékaře a na základě vyhodnocení potenciálního přínosu a rizika


2. Naopak za rizikové v dětském věku nepovažujeme pacienty se stavy:

a. trombofilní stav v dispenzární péči

b. diabetes mellitus

c. Downův syndrom

3. Načasování očkování v dětském věku. Na rozdíl od dospělých je u dětí silné doporučení k očkování proti chřipce z důvodu zvýšeného rizika přenosu chřipky od dítěte na dospělé, včetně rizikových skupin dospělých (dítě je často zdrojem nákazy). Naproti tomu v případě nemocicovid-19 tento způsob šíření v populaci prokázán nebyl, respektive byl prokázán opak. Považujeme tedy za nutné zdůraznit doporučení k očkování proti chřipce (nejlépe živou očkovací látkou), bez ohledu na indikaci či zájem o očkování proti nemoci covid-19.         


MUDr. Zdeněk Zíma