On-line kurzy pro adiktologický screening a krátké intervence = nový milník naší spolupráce

Adiktologické poruchy začínají být stále citlivějším tématem napříč specializacemi, nicméně pandemie covid-19 způsobila tak zásadní skokový nárůst těchto komplikací u nejmladší generace, že dětský praktický lékař si může být jistý, že cesty zpět bohužel již nebude.

Národní monitorovací středisko pro drogy a drogové závislosti (NMS) při Úřadu vlády ČR každý rok ve výročních zprávách upozorňuje na celkový růst této skupiny diagnóz (www.drogy-info.cz), ale nyní již v praxi vidíme důsledky naplno také klinicky. Všeobecná fakultní nemocnice (VFN) v Praze v roce 2015 v pilotním projektu specializované dětské adiktologické ambulance vykázala např. jako první diagnózu tzv. nelátkové závislosti u 25 % léčených dětí – a po covid-19 jsme téměř na dvojnásobné úrovni! Současně ale neubylo jiných problémů – naopak, stále postupně roste počet dětí majících alespoň jednu komorbidní komplikaci nebo více. Ty často reprezentují vážné omezení i pro samotnou adiktologickou léčbu, a nehraje pak již roli, zda jde o deprese, úzkosti, sebepoškozování, ADHD nebo výrazné agresivní projevy. Řešeno to musí být jako celek a trend potvrzuje potřebu profilovat tyto provozy skutečně na bázi tzv. rozšířených ambulancí (v duchu definice slovníku doznívající Reformy psychiatrie).     

Kurz šitý PLDD na míru jejich potřebám i časovým možnostem
Jaké motivace ale má praktik ve vztahu k tomuto ošemetnému tématu? Je to práce navíc a také dosti nevděčné téma skrývající mnoho potenciálních komplikací a malérů. Asi zásadní a férové je zmínit, že dětský praktický lékař má zákonnou povinnost (zákon 65/2017 Sb.) adiktologický screening provést, a v případě pozitivní response u pacienta také krátkou intervenci. Nástroj CRAFT je mu přitom skvělou oporou. OSPDL ČLS JEP odvedla vzornou práci při uchopení tohoto tématu – vybrala osvědčený a velmi kvalitní nástroj mající dobrou podporu a výsledky ověřování. Adaptace je dobře provedená, nástroj prošel v tuzemských podmínkách již třemi revizemi a je ukázkou i spolupráce s adiktology. Vyzkoušeny byly vzdělávací programy, které byly postupně vyladěny a kterými prošlo mnoho lékařů. Nyní celý mnohaletý proces dospěl až do bodu, kdy díky podpoře Nadace Sirius dostal vzdělávací program digitální podobu a dovolil zkrátit dobu vzdělávání na úplné minimum 6 hodin. Současně lékaři dostávají kvalitní a vyzkoušený vzdělávací program, který kromě zanedbatelné ceny (500 Kč) lze udělat z vlastní ordinace nebo domova, a to v kteroukoli denní i noční dobu, a navíc s možností sledování kdykoli přerušit a pokračovat, až bude čas a prostor. Není třeba nikam jezdit, není třeba dokupovat žádné další studijní materiály. Program je kompaktní a zahrnuje jak práci s metodikou CRAFT, tak i doporučené způsoby řešení modelových situací, včetně referování pacienta do specializované péče. Spolupráce VFN v Praze, 1. LF UK a OSPLD ČLS JEP tak má praktické vyústění, včetně udržitelného výsledku – cena stačí na úpravy, opravy a up-grade v budoucnu. Kurz oficiálně akreditovala 1. LF UK a v její nabídce je již také zařazen mezi aktivní programy a je přístupný od září 2023. 

Regitrovat se můžete ZDE.

Na pomoc PLDD coby součásti funkčního systému dětské adiktologie
Je dobré výše řečené zasadit také trochu více do kontextu celkového vývoje péče o děti a dorost v adiktologii. Dětský praktický lékař zde není osamělým izolovaným bojovníkem – stal se součástí komplexního vyvíjeného systému, do kterého skvěle zapadá: jedni odborníci dětem nabízejí a zajišťují už něco před ním, a naopak na práci dětského praktika navazují zase jiní. Základní prevence na školách dostala nový rozměr s rokem 2022. Po třech letech digitalizace byla spuštěna infrastrukturální podpora prevence u dětí pro celou oblast rizikového chování. Tedy nejde pouze o adiktologii, ale také o sexuálně rizikové chování, šikanu atd. Platforma je výsledkem 23 let vývoje a je výsledkem frustrace z nekvalitní a nezvládnuté implementace kvalitní a bezpečné prevence ve školách. 

Platforma IPREV (interaktivní platforma podpory duševního zdraví a prevence rizikového chování) dostupná na www.iprev.cz je systémovým nástrojem a zdrojem jak samotných programů prevence, tak vzdělávání a evidence/monitoringu prevence s dětmi. Každá škola má tak zdarma k dispozici nejen vstupní kurzy pro ředitele nebo učitele a metodiky prevence, ale také samotné programy a doporučení, jak je použít. Dozví se, jak budovat preventivní systém ve škole, jak se vyvarovat omylů a chyb a jak spolupracovat. 

Dětský praktický lékař tak v budoucnu bude mít vyšší stupeň jistoty, že školy a rodiče budou mít více informací a budou více připravení. Současně pokud dítě s problémy zachytí, je tu druhá strana a nová oblast oboru adiktologie – dětská a dorostová adiktologie. Ta dnes má svoji Sekci (viz https://dada.snncls.cz) a začala budovat systém péče a síť. Vznikla první Koncepce péče dětské péče a dorostové adiktologie, která prochází připomínkovým řízením a do konce roku 2023 by měla být definitivně přijata a schválena mj. Radou vlády pro koordinaci protidrogové politiky a ministerstvem zdravotnictví. Tímto krokem by měl být akcelerován proces tvorby základní sítě péče, a tedy referenčních míst pro odesílání, a hlavně přijetí dětských pacientů a jejich rodin do péče. 

Rád bych proto na závěr poděkoval paní předsedkyni doktorce Aleně Šebkové a doktoru Pavlu Kabíčkovi. Udělali úžasný kus práce, aby vše dávalo smysl a bylo to dostupné, a současně je příjemné vidět zájem o spolupráci a pozitivní ladění – v dnešních časech nedostatkové zboží. Vidím v tom prostě dobře položené základy pro dlouhodobou spolupráci mezi našimi obory. 


Prof. PhDr. Michal Miovský, Ph.D.
Přednosta a proděkan,  
Klinika adiktologie 1. LF UK a VFN v Praze