Screening sluchu v ČR absolvuje méně než polovina předškoláků

Další z tiskových konferencí České lékařské společnosti J. E Purkyně, na jejichž přípravě a moderaci se z titulu své funkce v předsednictvu ČLS JEP podílí naše předsedkyně MUDr. Alena Šebková, byla vzhledem ke dvěma významným dnům, které jí předcházely, konkrétně Den kochleárních implantátů (25. února) a Mezinárodní den sluchu (3. března), věnována České společnosti otorinolaryngologie a chirurgie hlavy a krku (ČSORLCHHK) ČLS JEP.

„Ztráta sluchu je pro člověka více zatěžující než ztráta zraku. Může se to zdát zvláštní, ale je tomu skutečně tak. Člověk je tvor bytostně sociální a pro svou sociální interakci potřebuje řečovou komunikaci více než zrak,“ připomněl prof. MUDr. Jan Plzák, Ph.D., předseda ČSORLCHHK ČLS JEP a přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku 1. LF UK a FN Motol, Praha.

Nedoslýchavost se podle dat Světové zdravotnické organizace (WHO) vyskytuje u 5 % světové populace, tj. 432 milionů dospělých a 34 milionů dětí. „V České republice se ročně narodí
100 000 až 120 000 dětí, 8–12 % novorozenců je rizikových, vyžadujících hospitalizaci na novorozenecké jednotce intenzivní péče. Z prováděného novorozeneckého screeningu sluchu vyplývá, že výskyt trvalé poruchy sluchu činí mezi fyziologickými novorozenci 0,1–0,4 %, a mezi rizikovými novorozenci 2–5 %. Z toho lze odvodit, že se v ČR ročně narodí 100 až 500 dětí s trvalou poruchou sluchu,“ uvádí prof. MUDr. Viktor Chrobok, CSc., Ph.D., první místopředseda ČSORLCHHK ČLS JEP a přednosta Kliniky ORL a chirurgie hlavy a krku LF UK a FN Hradec Králové. Jedině včasný záchyt sluchové vady (trvalé poruchy sluchu) a následná rehabilitace sluchu může u dítěte zajistit rozvoj komunikačních schopností a zlepšení podmínek pro rozvoj řeči.

Screening sluchu novorozenců se v ČR provádí ještě v porodnici, obvykle 2.–3. den po narození, pomocí otoakustických emisí zjišťujících odpověď zevních vláskových buněk Cortiho orgánu na zvukový podnět. Vyšetření je neinvazivní a novorozence nijak nezatěžuje, provádí se při běžném spánku nebo klidovém odpočinku. Screening sluchu novorozenců probíhá na třech úrovních: screening v porodnici, rescreening u ORL lékaře nebo foniatra a pedaudiologické centrum. V roce 2022 bylo v ČR screeningem sluchu pokryto 93,3 % živě narozených (78,7–97,7 % podle krajů).

Ještě před zahájením školní docházky v rámci preventivní prohlídky v 5 letech věku probíhá druhý screening, při kterém by měl praktický dětský lékař odeslat dítě k audiologickému vyšetření na pracoviště ORL. I toto vyšetření metodou tónové prahové audiometrie je pro dítě zcela bezbolestné, vyžaduje ovšem jeho aktivní spolupráci – v tiché místnosti či v odhlučněné audiologické komoře jsou mu přehrávány přesně definované tóny a dítě na základě svého subjektivního vjemu oznamuje, zda je slyší, či ne.

„Screening sluchu u dětí ve věku 5 let je v ČR nepochybně nastaven správně, nicméně stále je prováděn u méně než poloviny dětí. Pokrytí screeningovým výkonem nebo audiometrií se podle krajů pohybuje v intervalu jen od 18,7 % nejvýše do 44,4 %. Je proto třeba zvýšit informovanost o něm především u rodičů předškolních dětí,“ zdůrazňuje prof. Chrobok.