Škola bez cukru

Jako zdravotníci se ve své praxi denně potýkáme s následky nadměrného příjmu cukru u dětí, a to jak v podobě sladkostí, tak zejména ve formě slazených nápojů. V našem oboru zubního lékařství se jedná zejména o zvýšenou kazivost zubů, závažným problémem je také přímé chemické poškození skloviny kyselinami obsaženými v nápojích, tzv. eroze skloviny. Zuby u dětí, jejichž základem pitného režimu jsou slazené nápoje, jsou často závažně destruované. Kazy jsou pak mnohočetné, velmi rozsáhlé, rychle progredující, a co je nejhorší, nacházíme je u stále mladších dětí. Netřeba zdůrazňovat, že korektní stomatologické ošetření zejména předškolních dětí je velmi obtížné, někdy pak standardními způsoby zhola nemožné. Nezřídka je pak takové děti nutné ošetřovat v celkové anestezii se všemi negativy, která takový postup přináší.

Zubní kaz ovšem není jediným negativním důsledkem nadměrné konzumace cukru. Nadváhou a obezitou trpí čím dál tím více dětí, se zvýšeným příjmem cukru souvisí i riziko rozvoje diabetu 2. typu, hormonálních a psychických poruch a celá řada dalších negativních jevů.

Naše iniciativa vychází z toho, že neexistují nutriční ani zdravotní důvody pro to, aby základem pitného režimu dětí bylo něco jiného než čistá voda. Cukr obsažený ve slazených nápojích je něco navíc – ve výživě se bez něj děti bez problémů obejdou. Nakonec například výživová doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) v tomto smyslu hovoří naprosto jasně, a to pocházejí už z roku 2015!

Na základě současného vědeckého poznání jsme přesvědčeni, že konzumace slazených nápojů je pro děti prokazatelně škodlivá. Odpovědnost za stravovací návyky dětí spočívá na rodičích – školy a školky by se ale jako výchovně vzdělávací instituce jednoznačně neměly na rozvoji tohoto škodlivého návyku aktivně podílet. Školní stravovací zařízení naopak mohou a mají jít příkladem.

Projekt Škola bez cukru vznikl jako lokální iniciativa angažovaných rodičů – zdravotníků, naší primární snahou je přimět mateřské a základní školy v našem okolí ke změně pohledu na sladkosti a slazené nápoje. Navštěvujeme jednotlivé ředitele a ředitelky škol a přesvědčujeme je, aby přijali opatření pro omezení konzumace cukru mezi dětmi. Naše iniciativa nabízí několik konkrétních opatření a doporučení. Jedním z nich je postupné nahrazování sladkých nápojů ve školních jídelnách a družinách neslazenými alternativami, ideálně čistou vodou. Dále se snažíme o omezení sladkých odměn ve školkách a družinách a navrhujeme, aby byly děti primárně motivovány a odměňovány jinými způsoby. Také usilujeme o odstranění sladkých nápojů a sladkostí z prodejních automatů ve školách.

Za několik měsíců existence už slaví Škola bez cukru první úspěchy. Hned první základní škola, kterou jsme oslovili, už opatření velmi pružně zavedla, a stala se tak vlastně naším pilotním projektem. Je to pro nás nesmírně důležité, protože paní ředitelka ukázala, že tyto změny je možné realizovat i v současných mantinelech školního stravování. Stačí chtít…

Zároveň v rámci své odbornosti navazujeme spolupráci s řadou institucí a odborných společností, které vnímají problematiku slazených nápojů, resp. cukru jako takového stejně jako my. Kromě OSPDL ČLS JEP poskytly formální záštitu projektu např. Česká stomatologická komora, Asociace dentálních hygienistek, Česká obezitologická společnost, Společnost pro dětskou stomatologii a další. V rámci těchto aktivit se snažíme přispět například k reformě školního stravování tak, aby se naše děti ve školách stravovaly nejen zdravě, ale i pestře, chutně a udržitelně.

Iniciativa Škola bez cukru je otevřena každému, komu není lhostejné zdraví našich dětí. Ambasadorem se může stát doslova kdokoliv, kdo je ochoten investovat byť jen trochu svého času. Mějme na paměti, že i malé změny v jídelníčku a stravovacích návycích mohou mít velký vliv na zdraví našich dětí. Důsledky špatné životosprávy si s sebou děti nesou po zbytek života, ať už jde o zuby nebo třeba o boj s nadváhou a obezitou.


MDDr. Martin Košťál, K2 stomatologie, s.r.o.


Více informací o projektu Škola bez cukru najdete ZDE.