Výzva – při předepisování lázní pro dětské pacientky po břišních operacích jde o čas

Vážení kolegové, vážení rodiče, 
obracím se na vás s prosbou o spolupráci v souvislosti s lázeňskou léčbou dětských pacientek po gynekologických operacích a po chirurgických výkonech v dutině břišní a v oblasti malé pánve. Zacílení na tyto pacientky je nutné z důvodu ochrany jejich budoucí fertility – plodnosti. 
Balneoterapie (lázeňská léčba) ve spojitosti s gynekologickými indikacemi má u nás dlouholetou tradici, ovšem dlouho z ní profitovaly výhradně pacientky dospělé. Až v roce 1967 bylo zřízeno sanatorium specializované na dětskou gynekologii ve Františkových Lázních. V dnešní době však již nefunguje a dětské pacientky v Čechách přijímají Lázně Bělohrad a na Moravě lázně Klimkovice.

Jde o ochranu budoucí fertility
Gynekologická balneoterapie je dívkám navrhována hlavně z preventivních důvodů s cílem snižovat riziko primární sterility a neplodnosti, pokud v dětství či dospívání prodělaly závažnější gynekologické onemocnění nebo operaci apendixu – slepého střeva. Právě mezi nimi je indikováno nejvíce pacientek k lázeňskému doléčení, neboť je všeobecně známý vztah zánětu slepého střeva a zánětu gynekologických orgánů. Následný negativní dopad zánětu slepého střeva na ženskou plodnost potvrzuje řada studií a literárních údajů.
V ČR bývá pro zánět slepého střeva ročně operováno okolo 7000 dívek ve věku do 19 let. Bylo zjištěno, že zachování plodnosti u žen, které v dívčím věku prodělaly apendektomii, a pak následnou balneoterapii, je mnohem vyšší, než u žen, které po apendektomii balneoterapii nepodstoupily. Byl zaznamenán i celkově nižší výskyt mimoděložních těhotenství (1,5 %) ve skupině žen po apendektomii a balneoterapii oproti 4,2 % u žen, které v dětství po apendektomii do lázní poslány nebyly. Dále byl zaznamenán i celkově nižší výskyt relaparotomií pro ileus nebo jinou souvislost s adhezemi (srůsty v dutině břišní) – 3,3 % žen po apendektomii a balneoterapii oproti 7,5 % žen, které do lázní v dětství po apendektomii nejely.

Stav po APE, Dg: K 35.8, Indikace: XXXI/3
Z důvodu snižování výše uvedených rizik, která souvisejí s prodělanou apendektomií, bych vás kolegy lékaře i rodiče malých pacientek chtěla požádat o spolupráci. Znamená to doporučit a přivést tyto malé pacientky do ambulancí dětských gynekologů, kteří jim zajistí následnou balneoterapii. Z organizačních důvodů jsme ale bohužel limitováni velmi krátkým časem, ve kterém můžeme pacientky do lázní posílat – jsou to pouhé 3 měsíce od prodělané operace! Proto odesílání těchto pacientek musí proběhnout takřka bezprostředně po výkonu. 
I když je někdy zprocesování balneoterapie náročné na čas a energii jak pro lékaře, tak pro rodiče, vše děláme proto, abychom snížili výskyt problémů u našich dětských pacientek v souvislosti s fertilitou (možností otěhotnět) v jejich dospělosti. 


MUDr. Dana Ondrová, Ph.D., MBA, IFEPAG,
předsedkyně České společnosti gynekologie dětí a dospívajících ČLS JEP