Druhý letošní případ záškrtu na Vysočině

Krajská hygienická stanice kraje Vysočina (KHSV) řeší již druhý případ difterie za poslední rok. Národní referenční laboratoř pro pertusi a difterii (NRL) Státního zdravotního ústavu (SZÚ) v květnu potvrdila u pacienta z Vysočiny nákazu bakterií Corynebacterium ulcerans, která produkuje difterický toxin. V daném případě se jedná o kožní formu nemoci.
„Pacient je hospitalizován na infekčním oddělení a je léčen antibiotiky. Pravděpodobným zdrojem infekce je jedno z domácích zvířat, kočka nebo pes, které pacient chová,“
popsal situaci JUDr. Jan Pečinka, ředitel KHSV.
Výskyt difterie v Československu a následně České republice významně omezilo povinné plošné očkování, které začalo již v roce 1946. Až do roku 2022 nebylo toto onemocnění u nás zaznamenáno celých 27 let. 
Celkově se nyní jedná již o 10. případ záškrtu v ČR od znovuobjevení tohoto onemocnění, tedy od dubna roku 2022. V letošním roce NRL již potvrdila 4 případy kožní formy záškrtu a 1 případ respirační formy infekce. „Začátkem letošního roku NRL potvrdila případ kožní difterie způsobené C. ulcerans u staršího imunosuprimovaného pacienta s nehojícím se bércovým vředem na dolní končetině z Olomouckého kraje. V únoru 2023 NRL potvrdila případ respirační difterie způsobené C. ulcerans u chlapce z Pardubického kraje. V dubnu NRL potvrdila 2 případy kožní difterie způsobené C. diphtheriae, jeden případ byl u muže ve středním věku v Praze a druhý u chlapce v Moravskoslezském kraji. V tomto týdnu NRL potvrdila kožní formu záškrtu způsobenou C. ulcerans u staršího pacienta z kraje Vysočina,“ udává Mgr. Jana Zavadilová, vedoucí NRL pro pertusi a difterii SZÚ.
„Zvýšený počet zachycených případů korynebakterií v terénních laboratoří je dán pravděpodobně také zavedením lepší diagnostiky infekčních patogenů, mezi které patří i korynebakterie. Díky tomu se může dostávat i více zachycených vzorků k potvrzení do NRL,“
dává do souvislosti nárůst zachycených pozitivních případů MUDr. Kateřina Fabiánová Ph.D., zástupkyně vedoucího Oddělení epidemiologie infekčních nemocí SZÚ.
V roce 2022 zaznamenalo Evropské centrum pro prevenci a kontrolu nemocí a Regionální kancelář WHO pro Evropu významný nárůst hlášených případů záškrtu mezi žadateli o azyl, uprchlíky a nově příchozími migranty v několika zemích včetně Belgie, Francie, Itálie, Německa, Nizozemska, Norska, Rakouska, Spojeného království, Španělska a Švýcarska.
Očkování je stále nejúčinnější ochranou před záškrtem. Bohužel u člověka dochází k postupnému vyvanutí imunity a efektivita očkování v průběhu let slábne. Proto je dospělé populaci doporučováno přeočkování. 

V zájmu nastavení jednotného systému pro zajištění prevence vzniku a dalšího šíření nákazy záškrtem a v souvislosti s výskytem vyššího počtu případů daného onemocnění aktuálně hlášených v některých evropských zemích, včetně České republiky, vydala hlavní hygienička Doporučený postup při výskytu případu onemocnění záškrtem (difterií). Jeho plné znění najdete ZDE.