Senátní výbor vyzval ministra k regulaci e-cigaret, aby necílily na děti a mladistvé

Byla jsem 5. března pozvána na schůzi Výboru pro zdravotnictví Senátu Parlamentu ČR, která se zabývala užíváním ochucených a sladkých e-cigaret mezi dětmi. Jak vyplynulo z rozpravy, problém se týká zejména tzv. jednorázových elektronických cigaret prodávaných v nejrůznějších příchutích, napodobujících populární cukrovinky či nápoje, nejen v kamenných prodejnách tabáku, ale i v otevřených stáncích v obchodních centrech, ve „večerkách“ či v e-shopech na internetu. Jejich atraktivitu pro děti výrobci, mnohdy s nedohledatelným původem kdesi v Asii, navíc podtrhují pestrobarevnými komiksovými obaly. 

Podle zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek platí v ČR zákaz prodeje a podávání nikotinových výrobků osobám mladším 18 let. To, že prodejci jednorázových e-cigaret přesto cílí právě na tuto skupinu, bohužel svědčí o tom, že vymahatelnost dodržování uvedeného zákona není dostatečně účinná. Výsledkem je, že podle Státního zdravotního ústavu a jím realizovaného Národního výzkumu užívání tabáku a alkoholu v České republice (NAUTA) má téměř 25 % dětí a mladistvých (15–24 let) zkušenost s užíváním elektronických cigaret.

Jako praktičtí dětští lékaři nemáme důvod polemizovat s výsledky vědeckých studií provedených v dospělé populaci, podle nichž mohou být bezdýmné tabákové produkty – nikotinové sáčky, orální tabák, e-cigarety a nahřívaný tabák – méně rizikovou alternativou pro dospělé kuřáky, kteří nedokážou, nemohou nebo nechtějí zanechat užívání tabáku, resp. nikotinu, protože v porovnání s cigaretou obsahují o 90–95 % méně škodlivin (zda a jak se to projeví na dlouhodobých výsledcích, ukážou probíhající klinické studie) a mohou jim pomoci i při odvykání. 

Ale jak ve svém pozičním dokumentu z roku 2021 konstatovala Evropská pediatrická akademie, „přidávání příchutí do roztoků elektronických cigaret je jen záměrným pokusem zvýšit používání těchto produktů a nelze v žádném případě říci, že by napomáhalo jejich využití jako pomůcek při odvykání kouření“. 

Z pozice PLDD můžeme proto jen podpořit usnesení, které senátní zdravotnický výbor na návrh senátorky MUDr. Věry Procházkové nakonec přijal. Vyzývá v něm Ministerstvo zdravotnictví ČR, aby se s maximálním důrazem zabývalo nežádoucím jevem porušování zákazu prodeje a podávání nikotinových výrobků vymezených dle zákona 65/2017 Sb. (Zákon o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek), osobám mladším 18 let.

Zároveň žádá Ministerstvo zdravotnictví ČR o neprodlenou a efektivní úpravu Vyhlášky č. 37/2017 Sb. (O elektronických cigaretách, náhradních náplních do nich a bylinných výrobcích určených ke kouření) o ustanovení regulující použití tzv. cukrovinkových příchutí atraktivních především pro nezletilé, jako např. příchuť gumových medvídků či cukrové vaty, a o ustanovení regulující grafickou podobu obalů, a to prvků přímo nebo nepřímo cílených na nezletilé.


MUDr. Alena Šebková,
předsedkyně OSPDL ČLS JEP