Světový den atopické dermatitidy

Datum 14. září je každoročně spojeno s připomínkou onemocnění atopickým ekzémem, které se podle statistik v populaci vyskytuje minimálně u dvou procent obyvatel, mezi dětmi je prevalence dokonce až kolem pěti procent. Celkové číslo ale bude velmi pravděpodobně vyšší, statistiky totiž nezohledňují pacienty s velmi mírným průběhem této nemoci.

Prof. MUDr. Spyridon Gkalpakiotis, Ph.D., primář Dermatovenerologické kliniky 3. LF UK a FN Královské Vinohrady, Praha, v předvečer Světového dne atopické dermatitidy během moderovaného setkání se zástupci odborného tisku i médií pro širokou veřejnost připomněl multifaktoriální příčiny vzniku tohoto imunitně podmíněného zánětlivého onemocnění – defekt kožní bariéry a imunologickou odpověď na něj, genetické faktory a působení infekčních agens plus vliv životního prostředí. 

Prof. Gkalpakiotis zdůraznil, že atopická dermatitida je spojena s řadou komorbidit – bronchiálním astmatem, potravinovými alergiemi, infekcemi, postižením očí či s kardiovaskulárními onemocněními. Podceňované jsou ovšem její důsledky pro psychiku pacientů. Onemocnění se projevuje silným svěděním, a to i během noci, což vede k poruchám spánku (pacienti se budí i několikrát za noc) a následně k poruchám soustředění, únavě a vyčerpanosti. Atopický ekzém je navíc u dospívajících jedinců diskriminujícím faktorem při navazování prvních známostí. Prof. Gkalpakiotis uvedl, že důsledkem všeho uvedeného jsou psychické poruchy, včetně prokázané souvislosti s myšlenkami na suicidium či s pokusy o ně.

Výzkum kvality života (Simpson et al., Journal of the American Academy of Dermatology 2016) hodnocené standardizovaným dotazníkem DLQI (dermatologický index pacientovy kvality života) u dospělých se středně těžkou až těžkou atopickou dermatitidou prokázal potíže v sexuálním životě (19 %), nepříznivý vliv na osobní vztahy (26,5 %), na schopnost sportovat (38,5 %), na domácí aktivity a práci na zahradě (39 %). na práci či studium, zejména v důsledku nevyspání (42 %), na volnočasové aktivity (44 %) i na výběr oblečení, které mohou nosit (58 %).


Atopie jako dobrodružná výprava poučí i pobaví
Pacienti s atopickou dermatitidou často čelí předsudkům a nepochopení. Lidé v okolí se jich štítí dotknout, aby „to od nich nechytili“, učitelé napomínají děti s atopickým ekzémem „nedrbej se pořád, nebo ti to zůstane“ apod. Spolek psoriatiků a atopických ekzematiků ČR (SPAE ČR) pomáhá zlepšovat péči  o pacienty a prosazovat jejich práva, potřeby a zájmy již od roku 1990. Jak uvedl prezident SPAE ČR Ing. Josef Pohůnek, organizace se zasazuje o vyšší společenské uplatnění a sociální podmínky pacientů, rozšiřuje informace o nových možnostech léčby nepřenosných kožních onemocnění a v rámci možností spolupracuje na jejím vývoji. 

Nelze opomenout ani osvětu směrem k široké i odborné veřejnosti. V této souvislosti stojí za povšimnutí  tematicky laděný komiks pro teenagery Atopická výprava sledující dobrodružství bojovnice Exeny a mága Madera. Komiks vychází na instagramovém účtu @atopickavyprava a jeho cílem je bavit, ale také poučit sledující – pacienty, jejich sourozence či zdravé kamarády. Odkaz na něj mohou využít i praktičtí dětští lékaři při edukaci pacientů a jejich rodičů.

„Atopická dermatitida je život velmi znepříjemňující onemocnění. Je proto dobře, že roce 2022 mohla VZP ČR poskytnout velmi efektivní biologickou terapii téměř 500 pacientům s nejtěžšími formami této choroby za rekordních 94,3 milionů korun,“ uvedl na setkání předseda správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR (VZP ČR) MUDr. Tom Philipp, Ph.D. To je téměř o třetinu víc než v roce předchozím, a také víc než desetinásobek oproti roku 2019 (8,3 mil Kč.), kdy biologickou léčbu u této diagnózy pojišťovna začala hradit.

V současné době jsou z veřejného zdravotního pojištění hrazeny čtyři přípravky k biologické léčbě těžké atopické dermatitidy pro děti i dospělé podávané v centrech biologické a cílené léčby v dermatologii – seznam ZDE.

V roce 2022 a 2023 VZP začala postupně hradit nové terapeutické intervence inhibitory Janusových kináz (JAK). Jedná se o „malé“ syntetické molekuly, které představují v současnosti tu nejvíce inovativní terapeutickou možnost léčby imunitně podmíněných zánětlivých onemocnění.


Jan Kulhavý